«Άκουσα με προσοχή και ενδιαφέρον το φίλο Πανίκο Λεωνίδου να αναφέρεται στο θέμα και ειλικρινά με έχει καλύψει πλήρως, σε βαθμό που δεν πρόκειται να επαναλάβω την ίδια επιχειρηματολογία γιατί οι βάσεις πρέπει να φύγουν από την Κύπρο. Ο ακρωτηριασμός της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους αποτελεί κατά το διεθνές δίκαιο μια έκνομη ενέργεια και αναφέρεται στις περιπτώσεις της εισβολής, της κατοχής, της προσάρτησης χτίσης, της δύνης απόσχισης εδαφών. Όλα αποτελούν εκφάνσεις της ίδιας παρανομίας κατά το διεθνές δίκαιο που βρίσκει έρεισμα στην επιθετικότητα, στο μιλιταρισμό, στον ιμπεριαλισμό και στην αποικιοκρατία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις βάσεις στην Κύπρο.
Οι βάσεις στην Κύπρο αποτελούν κατάλοιπο αποικιοκρατικό, βασίζονται πάνω σε μια συμφωνία η οποία επιβλήθηκε στον κυπριακό λαό και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η επιχειρηματολογία του ΗΒ αναφορικά με τις βάσεις στηρίζεται στον περί Κύπρου νόμο που ψηφίστηκε το 1959 από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Κατά τους Άγγλους υπάρχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία λόγω αυτού του νόμου και έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στο βαθμό που μας επιτρέπει ο νόμος αυτός και οι αγγλικές βάσεις. Επομένως, μόνο από θέμα αρχής, αγαπητοί συνάδελφοι, δε μπορούμε να αποδεχτούμε ποτέ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να περιορίζεται ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση νόμο ξένου κράτους, στην προκειμένη του ΗΒ.
Η απόφαση Μαυρικίου, η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αλλά και οι επιμέρους αποφάσεις καταδεικνύουν ότι η κυριαρχική ακεραιότητα της ΚΔ είναι αγαθό το οποίο πρέπει να προστατευτεί από το διεθνές δίκαιο. Η οποιαδήποτε απόσχιση ή διατήρηση της απόσχισης είναι παράνομη και έκνομη.
Βεβαίως, όλα πηγάζουν από την αρχή της αυτοδιάθεσης την οποία στερήθηκε ο κυπριακός λαός από τους Άγγλους που έχουν υπό τον έλεγχο τους τις βάσεις. Το καθεστώς των βάσεων στην Κύπρο είναι ξένο προς τον τόμο μας, είναι απόρροια της απαράδεχτης αποστέρησης του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού. Ακρωτηριάζει, δηλαδή, την κυριαρχία της ΚΔ, προσβάλλει τον πολιτισμό μας , κυρίως τον ευρωπαϊκό, και είναι ασφαλώς παράνομο.
Υπάρχει ένας μύθος ότι δε θα πρέπει να ανοίξουμε το κεφάλαιο για τις βάσεις όσον εξακολουθεί να υφίσταται η τουρκική κατοχή. Μα αν προκειμένου να διατηρήσει τις βάσεις του στην Κύπρο το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί την πολιτική του ούτε λύση ούτε κρίση στο διηνεκές, τότε για ποιον όφελος μιλούμε μ΄αυτή την παρατεταμένη μας σιωπή απέναντι στους Εγγλέζους;
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποθρασυνθεί όπως διαπιστώνουμε διά του στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος πλέον γκριζάρει όχι μόνο την κυριαρχία της ΚΔ στο έδαφος σε συνάρτηση με τις βάσεις, αλλά και τις περιοχές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ. Γκριζάροντας τις υποστηρίζοντας ότι αφ΄ης στιγμής η κυπριακή ΑΟΖ είναι αμφισβητούμενη από την Τουρκία αλλά και το ίδιο το ΗΒ δεν πρόκειται να ασκηθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Εκφράζουμε τις ενστάσεις μας για την μέχρι τούδε ακολουθημένη πολιτική της ΚΔ. Ήδη στο προσχέδιο πρωτοκόλλου που συμφωνήθηκε για ένα συμφωνημένο Brexit δυστυχώς στο άρθρο 7 παρουσιάζεται μια απαράδεχτη κατάσταση όπου θεωρούνται εξωτερικά σύνορα των κυρίαρχων αγγλικών βάσεων τα θαλάσσια όρια, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια μέσα στις βάσεις αλλά και τα χερσαία όρια της ΚΔ. Τι θέλουν να πουν; Ότι η Κύπρος έχει συνυπογράψει αυτό το προσχέδιο με βάση το οποίο θα προσδίδονται κυριαρχικά δικαιώματα στις βάσεις. Είναι απαράδεχτο. Είναι ένα λάθος που δε θα πρέπει να επαναληφθεί επομένως είναι ευκαιρία με το επερχόμενο Brexit να αναθεωρήσουμε και το άρθρο 7 του πρωτοκόλλου συμφωνίας που δυστυχώς αποδεχτήκαμε.
Στόχος είναι να απαλλαγούμε επιτέλους από τις βάσεις, να απαλλαγούμε από αυτούς που δημιούργησαν το κυπριακό πρόβλημα και δεν είναι άλλοι από τους Άγγλους αποικιοκράτες».