Δυστυχώς στο όνομα της Χριστιανικής θρησκείας, της οικογένειας και του έθνους υπό την κάλυψη της τιμημένης ελληνικής σημαίας, η ελληνική Χούντα κατέστρεψε την πατρίδα μας. Θα ήθελα να συγχαρώ το ΑΚΕΛ για την πρωτοβουλία του. Ευχαριστίες οφείλω να εκφράσω  προς τους συναδέλφους, κυρίους Γιώργο Λουκαΐδη,  Νίκο Τορναρίτη και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου για τη συνεισφορά τους στην ετοιμασία του κοινού κειμένου του Ψηφίσματος. Πρωτίστως, διότι αποδείξαμε ότι το θέμα που πραγματεύεται το ψήφισμα δεν προσφέρεται ούτε για αναπαραγωγή άσκοπων εντάσεων ούτε και για υποβιβασμό του πολιτικού λόγου σε αχρείαστες αντιπαραθέσεις. Υιοθετούμε πλήρως το κείμενο. Θα μπορούσε να ήταν η ομιλία ενός εκάστου από εμάς . Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι η άστοχη τακτική της αποσιώπησης των γεγονότων της ιστορίας ή της διαστρέβλωσης της αποτελεί,  ίσως, το μεγαλύτερο σύμμαχο του Ναζισμού και Φασισμού και θα πρόσθετα  της παλιανθρωπιάς και της μισαλλοδοξίας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι πρώτες ενέργειες του Ναζισμού και του Φασισμού ήταν η καταστροφή, το κάψιμο των βιβλίων, προκειμένου να βιαστεί η μνήμη , η ελπίδα και η αλήθεια. Να μην μας διαφεύγει ποτέ ότι πρακτικές της μισαλλοδοξίας, του υπερεθνικισμού, του ρατσισμού είναι κατεξοχήν η εθνοκάθαρση και η γενοκτονία. Όπως πολύ προσφυώς επισημαίνει ο Ian Kershaw «ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του 20ου αιώνα ήταν η επίθεση του Ναζισμού στις βάσεις του πολιτισμού». Και αυτή η επίθεση μας αφορά όλους , ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, χρώματος, γλώσσας. Είναι γι΄αυτό που επισημαίνουμε και επιμένουμε σ αυτό ότι οι  στρατιές των εξαθλιωμένων του Ιράκ και της Συρίας που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη, στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στο Λίβανο και Χριστιανοί, κυρίως Χριστιανοί, και Γιαζίντι και Μουσουλμάνοι και Άραβες και Κούρδοι και οι Κόπιες της Αιγύπτου και όλοι αυτοί αποτελούν πια στόχο της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του Φασισμού, διότι είναι οι «άλλοι», δεν είναι «δικοί μας».

«Η δικτατορία του Χίλτερ επέχει θέση παραδείγματος για τον 20ο αιώνα, με ακραίο και έντονο τρόπο καθρέφτισε, ανάμεσα στα άλλα, το συνολικό αίτημα του μοντέρνου κράτους, τα απρόβλεπτα επίπεδα της κρατικής καταπίεσης και βίας, τη χωρίς προηγούμενο χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να επιτευχθεί ο έλεγχος  και η κινητοποίηση των μαζών, τον επίσης χωρίς προηγούμενο κυνισμό στις διεθνείς σχέσεις, τους οξύτατους κινδύνους του υπερεθνικισμού και την τεράστια καταστροφική δύναμη  των ιδεολογιών της φυλετικής ανωτερότητας και τις έσχατες συνέπειες του ρατσισμού μαζί με τη διεστραμμένη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και της «κοινωνικής μηχανικής». Πάνω απ’όλα άναψε ένα προειδοποιητικό πυρσό που εξακολουθεί ακόμη να καίει έντονα: έδειξε πως μια μοντέρνα, εξελιγμένη, πολιτισμένη κοινωνία μπορεί τόσο γρήγορα να βυθιστεί στη βαρβαρότητα, να φτάσεις στην αποκξορύφωση του ιδεολογικού πολέμου, να αποκτήσει αφάνταστη σκληρότητα και απληστία, και να διαπράξει μια πρωτόγνωρη μέχρι τότε γενοκτονία. Η δικταορία του Χίτλερ σήμανε την κατάρρευση του μοντέρνου πολιτισμού-υπήρξε ένα είδος πυρηνικής έκρηξης μέσα στη μοντερνα κοινωνία. Έδειξε τι είναι ικανός να διαπράξει ο άνθρωπος»

Απάντηση στο ρατσισμό είναι πρώτον η κοινωνία της αλληλεγγύης. Δεύτερον, το διαρκές καθήκον για τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, με τελικό στόχο τη δημιουργία ελεύθερων και δημοκρατικών συνειδήσεων και την εξάλειψη κάθε μορφής ολοκληρωτικών ιδεολογημάτων, της συντήρησης και της εκκόλαψης της ιδεολογίας του μίσους, της αναπαραγωγής εγκλημάτων εθνοκάθαρσης. Και τέλος η προσήλωση στην Ελευθερία, τη Δημοκρατία, στο σεβασμό και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, στην άρση και τον τερματισμό της τουρκικής επιδρομής, της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου στη βάση της εθνοκάθαρσης που επιχειρεί η Τουρκία από το 1974

Απάντηση στο Φασισμό λοιπόν είναι η αγάπη στον Άνθρωπο!

Share This Post!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις !