Ανακοίνωση σχετικά με την παρουσία του Βουλευτή της ΕΔΕΚ κ.Κωστή Ευσταθίου στην πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την Πρωτοβουλία των Δελφών για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας με θέμα « Ποια Αριστερά; Ποια εξωτερική πολιτική;»

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου συμμετείχε στην πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα, την Τρίτη 12/12/2017, που έγινε από την Πρωτοβουλία των Δελφών για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας με θέμα « Ποια Αριστερά; Ποια εξωτερική πολιτική;» , με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου « Η Κύπρος στο στόχαστρο», που έλαβε χώρα στην παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ελληνικής πρωτεύουσας.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, εκτός από τον Κύπριο Βουλευτή και το συγγραφέα, ο Κώστας Ήσυχος, πρ.Αν.Υπουργός Άμυνας, ο διανοούμενος της Αριστεράς Στάθης (Σταυρόπουλος), ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου.

Στην παρέμβαση του ο κ.Ευσταθίου επεσήμανε ότι στα θέματα εξωτερικής πολίτικης παρατηρείται μια αφωνία και απροθυμία του πολιτικού κόσμου στη διεκδίκηση των θεμελιωδών απαιτήσεων στα εθνικά θέματα, απότοκη του γεγονότος ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η διπλωματία εξελίχθηκε ερήμην του λαού και του πολίτη, ο οποίος δεν έτυχε ποτέ ενημέρωσης. Ουδέποτε έγινε ένας ανοικτός διάλογος για τα εθνικά θέματα και για τις εναλλακτικές που υπάρχουν, με αποτέλεσμα στα εθνικά θέματα να είμαστε εγκλωβισμένοι σε έννοιες και όρους ακατανόητους, αυθαίρετους, αντινομικούς, όπως η άκριτη υιοθέτηση της «αρχής της διζωνικότητας», με τραγική κατάληξη να συζητείται σήμερα ως «λύση» του Κυπριακού μια ρύθμιση άδικη, μη βιώσιμη, χωρίς προοπτική και με έντονα τα διαλυτικά και διαιρετικά στοιχεία και παραμέτρους.

Επεσήμανε, επίσης, τον άμεσο κίνδυνο της ολοκληρωτικής αποδοχής λύσης Τουρκικών Προδιαγραφών, στα πλαίσια της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης-Κρανς Μοντάνα ερήμην και στην απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον κίνδυνο μονιμοποίησης και νομιμοποίησης στο διηνεκές του ασφυκτικού ελέγχου της Κύπρου από την Τουρκία μέσω και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας ως «εγγυήτριας» δύναμης, εν όψει, ιδίως, των αυθαίρετων υποχωρήσεων και απαράδεκτων προτάσεων του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη.

Αναφερόμενος στην Αριστερά, σημείωσε ότι γι’αυτήν αποτελεί μονόδρομο και ιδεολογικό υπόβαθρο το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και κατά συνέπεια η προσήλωση στη Δημοκρατική Αρχή και πλαίσιο λύσης του Κυπριακού στη βάση του σεβασμού της πλειοψηφίας. Οφείλει η Αριστερά στην Κύπρο και Ελλάδα να αντισταθεί στο Αμερικανικοβρετανικό πλαίσιο λύσης, που εξυπηρετεί σε τελευταία ανάλυση την Τουρκία, όπως έπραξε η Αριστερά την δεκαετία του 1950 με την ΕΔΑ και τον Πασαλίδη, και όχι να ταυτίζεται, να αποδέχεται ή να αδιαφορεί, όπως γίνεται τώρα.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης συμφώνησαν ότι η Αριστερά έχει αυξημένο καθήκον προσήλωσης και ανάδειξης ως ζητούμενου της Αρχής της Δημοκρατίας, τη Δημοκρατική Λύση του Κυπριακού στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, τον πατριωτισμό και την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν στελέχη και φίλοι της Αριστεράς στην Ελλάδα , στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ και της Κυπριακής Παροικίας, όπως και πλήθος κόσμου.

Share This Post!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις !