Κατά τις σημερινές εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), το μέλος της αντιπροσωπίας, βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου συνεχάρη και ευχαρίστησε την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Συνέλευσης, κα Στέλλα Κυριακίδου εκφράζοντας την ευαρέσκεια και την περηφάνεια του ως Κύπριος βουλευτής, για το πολύ σημαντικό αυτό γεγονός.

Μιλώντας στη συνέχεια για το θέμα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στο Αζερμπαϊτζάν, ο βουλευτής κ. Ευσταθίου, ανέφερε ότι οι σχετικές εκθέσεις επί του θέματος, περιέχουν αναφορές για σημαντικό αριθμό παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  συνεχιζόμενη φίμωση της κοινωνίας των πολιτών, ανεξέλεγκτη διαφθορά  ανάμεσα στους κατέχοντες εξουσία και γενικότερα επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε, υπογραμμίζουν τη διάβρωση των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν υπό μία αυταρχική διακυβέρνηση.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί θεμελιώδη πρόκληση για τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που το Αζερμπαϊτζάν επικύρωσε το 2001, όταν και εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σημείωσε ο κ. Ευσταθίου.

Ακολούθως, ο Κύπριος βουλευτής, εξέφρασε την άποψη ότι η  ΚΣΣΕ πρέπει να αναλάβει πιο τολμηρή δράση στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα, τόνισε, δεν είναι ούτε πρέπει να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα εκστρατείας που στρέφεται κατά της χώρας και κατά του Ισλάμ, διότι ακριβώς, πρόκειται για ενέργεια προς όφελος του λαού του Αζερμπαϊτζάν και του κράτους δικαίου, ο οποίος στερείται τα δικαιώματα  από την ίδια του την Κυβέρνηση.

Αυτό που χρειάζεται να δούμε στο Αζερμπαϊτζάν, σημείωσε ο κ. Ευσταθίου, είναι μια  ολοκληρωμένη πολιτική που θα αποσκοπεί στην επίτευξη σημαντικών αλλαγών στους τομείς που αναφέρονται στις εκθέσεις και δη χειροπιαστές βελτιώσεις στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξεκινώντας από τις απελευθερώσεις πολιτικών κρατουμένων. Για αυτό είναι απαραίτητο, κατέληξε, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα επιμέρους όργανά του να στείλουν το ίδιο ξεκάθαρο μήνυμα με ξεκάθαρη γλώσσα στις αρχές του Αζερμπαϊτζάν.

Share This Post!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις !