Θα πρέπει θα μάθουμε να λέμε την αλήθεια πρώτα μεταξύ μας και μετά στους δυστυχισμένους και εξαθλιωμένους γείτονές μας.  Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους πληθυσμούς και τους λαούς της Αφρικής και της Ασίας, οι οποίοι προσβλέπουν σε μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Θα μου ήταν και εμένα πολύ εύκολο να αναλωθώ σε ευχολόγια, προσρήσεις και λόγια εύηχα μεν αλλά κενά περιεχομένου. Θα μπορούσαν να μιλήσω και εγώ ανέξοδα για την ανάγκη όλοι μαζί να βοηθήσουμε τα αθώα θύματα της λαθρεμπορίας προσώπων ή τους μετανάστες.

Αυτή βεβαίως η ρητορική εξυπηρετεί σε ένα βαθμό την ανάγκη να δώσουμε ελπίδα στους δυστυχισμένους γείτονές μας, αλλά δεν αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος.  Η ουσία του προβλήματος είναι ότι η λαθρεμπορία προσώπων και η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και της ελπίδας, τα μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη έχουν την αιτία τους στην εξαθλίωση, την φτώχια και την έλλειψη υποδομών στις χώρες καταγωγής των προσώπων αυτών.

Μου είναι αδιανόητο να εξακολουθήσω να ζω σε μία πλούσια γειτονιά, δηλαδή στην Ευρώπη, την στιγμή που γύρω μας υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες γειτονιές και συνοικίες όπου κυριαρχεί η φτώχια και η μιζέρια.

Αντί λοιπόν να κτίζουμε τείχη προς τα έξω αλλά και μεταξύ μας, οφείλουμε να ανοίξουμε το πορτοφόλι μας σαν Ευρώπη και να διαθέσουμε ένα ελάχιστο ποσό ως εισφορά αλληλεγγύης επί του συνολικού ακαθάριστου προϊόντος της Ευρώπης, που για φέτος σύμφωνα με την Eurostat ανέρχεται στα 16,97,0 δισεκατομμύρια ευρώ, για να δώσουμε τη δυνατότητα στις χώρες καταγωγής ή διαμονής τους να προχωρήσουν σε αναγκαίες τομές, στη δημιουργία υποδομών και ευκαιριών στους βασανισμένους λαούς της Αφρικής και της Ασίας να δημιουργήσουν, να επιχειρήσουν να πετύχουν.  Μόνον έτσι μπορούμε να τους κοιτάμε στα μάτια.  Με πράξεις και όχι λόγια.

Προτείνω λοιπόν την έγκριση του λεγόμενου φόρου ή τέλους «Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς» που να αφορά στον κύκλο εργασιών ή στις εμπορικές πράξεις που γίνονται στην Ευρώπη, η οποία στο κάτω κάτω πλουτίζει πουλώντας προϊόντα ή τεχνολογία σε αυτές τις χώρες, εκμεταλλευόμενη την υπεραξία τους, οφείλουμε να καταπολεμήσουμε τα αίτια της μετανάστευσης τα οποία είναι απτά και ορατά, όσο και αν θέλουμε να μην τα βλέπουμε.

Αυτή είναι η εισήγηση μου.  Προτείνω λοιπόν αντί άλλων μέτρων ή ανέξοδων ευχών, την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου (όπως γινόταν στην περίπτωση της κοινής Αγροτικής Πολιτικής) ως ελάχιστη ανταπόδοση στον πλούτο τον οποίο έχει συσσωρεύσει η Ευρώπη εκμεταλλευόμενη τους λαούς αυτούς με την ιμπεριαλιστική αρχικά πολιτική της και μετά μέσω της εμπορικής και βιομηχανικής υπεροχής της.

Share This Post!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις !